Volkstuinvereniging ”Achter de Vuurlijn”
Barbecue 2022 en 10-jarig bestaan
Op zondag 28 augustus werd onder ideale weersomstandigheden de traditionele BBQ
georganiseerd. Ter gelegenheid van het 10-jarig bestaan van de vereniging werd het festijn ditmaal
op de iets ruimere parkeerplaats gehouden. Geparkeerde auto’s maakten tijdelijk plaats voor twee
partytenten, gezellige zitjes, bankjes en statafels. Nog extra aangekleed met kleurige vlaggetjes.
Zo’n 40-tal bezoekers werd onthaald op drankjes en BBQ lekkernijen. Ook de eigengemaakte
gerechten vielen bijzonder in de smaak. Op verzoek van een aantal leden publiceren we hier enkele
foto’s, alsmede de recepten en bereidingswijze van een aantal van deze eigengemaakte gerechten.
Vul een middelgrote pan met water en zout en breng aan de kook. Verwijder de uiteindes van de
sperziebonen en kook deze enkele minuten tot deze beetgaar zijn.
Pel de ui en knoflooktenen en snijd deze zo fijn mogelijk. Schil de gemberwortel en rasp deze fijn.
Verhit zonnebloemolie of andere neutrale olie in een grote bakpan of wok en fruit hierin de ui en
knoflook enkele minuten. Voeg dan ook de bruine basterdsuiker, geraspte gember, trassie en
sambal oelek toe en roer goed.
Voeg de kokosmelk samen met de beetgare bonen toe en kook dit nog enkele minuten tot het de
gewenste dikte heeft bereikt. Breng op smaak met zout en eet smakelijk!
Ingredienten:
- 500 gram sperziebonen
- 1 grote ui
- 2 knoflooktenen
- ongeveer 4 cm gemberwortel
- 2 eetlepels bruine basterdsuiker
- mespuntje trassie
- 100 ml kokosmelk
- 2 eetlepels sambal oelek
- zonnebloemolie of andere neutrale olie
- zout
Sajoer boontjes
Bietensalade met appel en fetakaas
Ingredienten:
- 4 gekookte bietjes
- 1 appel
- 12 walnoten
- 150 gram feta
- blaadjes verse munt
- balsamicoazijn
Snijd de bietjes en appel in dobbelsteentjes, hak
de walnoten grof en brokkel de feta.
Mix alle ingrediënten door elkaar en giet er
balsamicoazijn over naar smaak.
Ingredienten:
- 1kg sperziebonen, gedopt en gewassen
- 3 eetlepels ketjap
- 1/2 eetlepel honing
- 1/2 eetlepel rijstwijnazijn
- 1/2 eetlepel sesamolie of zonnebloemolie
- 3 eetlepels pindakaas
- 1 rode peper, zonder zaden fijngehakt
- 2 eetlepels plantaardige olie
- 1 eetlepel verse gember, fijngehakt of gembersiroop
- 3 teentjes knoflook, fijngehakt
- 75 gram pinda's, fijngehakt
- evt. een klein handje verse koriander, fijngehakt
Thaise bonen
Kook de sperziebonen in ruim water in 5 minuten beetgaar en laat het vervolgens uitlekken in een
vergiet
Roer in een kom de ketjap, honing, rijstwijnazijn, sesamolie en pindakaas tot een geheel. Voeg de
rode peper toe
Verhit de plantaardige olie in een wok en fruit de gember en knoflook voor ongeveer een minuut
Voeg de sperziebonen en wok het geheel voor ongeveer 2 minuten
Haal de pan van het vuur en voeg vervolgens het ketjap pindakaas mengsel, pinda's en verse
koriander toe
Roer het geheel goed door elkaar en serveer de salade meteen in een kom of schaal