© website eigenaar   Rob Wijnands 2013

Volkstuinvereniging ”Achter de Vuurlijn”

Barbecue 2022 en 10-jarig bestaan
Op zondag 28 augustus werd onder ideale weersomstandigheden de traditionele BBQ georganiseerd. Ter gelegenheid van het 10-jarig bestaan van de vereniging werd het festijn ditmaal op de iets ruimere parkeerplaats gehouden. Geparkeerde auto’s maakten tijdelijk plaats voor twee partytenten, gezellige zitjes, bankjes en statafels. Nog extra aangekleed met kleurige vlaggetjes. Zo’n 40-tal bezoekers werd onthaald op drankjes en BBQ lekkernijen. Ook de eigengemaakte gerechten vielen bijzonder in de smaak. Op verzoek van een aantal leden publiceren we hier enkele foto’s, alsmede de recepten en bereidingswijze van een aantal van deze eigengemaakte gerechten.
naar startpagina naar startpagina
Vul een middelgrote pan met water en zout en breng aan de kook. Verwijder de uiteindes van de sperziebonen en kook deze enkele minuten tot deze beetgaar zijn. Pel de ui en knoflooktenen en snijd deze zo fijn mogelijk. Schil de gemberwortel en rasp deze fijn. Verhit zonnebloemolie of andere neutrale olie in een grote bakpan of wok en fruit hierin de ui en knoflook enkele minuten. Voeg dan ook de bruine basterdsuiker, geraspte gember, trassie en sambal oelek toe en roer goed. Voeg de kokosmelk samen met de beetgare bonen toe en kook dit nog enkele minuten tot het de gewenste dikte heeft bereikt. Breng op smaak met zout en eet smakelijk!
Ingredienten: - 500 gram sperziebonen - 1 grote ui - 2 knoflooktenen - ongeveer 4 cm gemberwortel - 2 eetlepels bruine basterdsuiker - mespuntje trassie - 100 ml kokosmelk - 2 eetlepels sambal oelek - zonnebloemolie of andere neutrale olie - zout
Sajoer boontjes
Bietensalade met appel en fetakaas
Ingredienten: - 4 gekookte bietjes - 1 appel - 12 walnoten - 150 gram feta - blaadjes verse munt - balsamicoazijn
Snijd de bietjes en appel in dobbelsteentjes, hak de walnoten grof en brokkel de feta. Mix alle ingrediënten door elkaar en giet er balsamicoazijn over naar smaak.
Ingredienten: - 1kg sperziebonen, gedopt en gewassen - 3 eetlepels ketjap - 1/2 eetlepel honing - 1/2 eetlepel rijstwijnazijn - 1/2 eetlepel sesamolie of zonnebloemolie - 3 eetlepels pindakaas - 1 rode peper, zonder zaden fijngehakt - 2 eetlepels plantaardige olie - 1 eetlepel verse gember, fijngehakt of gembersiroop - 3 teentjes knoflook, fijngehakt - 75 gram pinda's, fijngehakt - evt. een klein handje verse koriander, fijngehakt
Thaise bonen
Kook de sperziebonen in ruim water in 5 minuten beetgaar en laat het vervolgens uitlekken in een vergiet Roer in een kom de ketjap, honing, rijstwijnazijn, sesamolie en pindakaas tot een geheel. Voeg de rode peper toe Verhit de plantaardige olie in een wok en fruit de gember en knoflook voor ongeveer een minuut Voeg de sperziebonen en wok het geheel voor ongeveer 2 minuten Haal de pan van het vuur en voeg vervolgens het ketjap pindakaas mengsel, pinda's en verse koriander toe Roer het geheel goed door elkaar en serveer de salade meteen in een kom of schaal
Ingredienten:  - 1 stronk broccoli - 1 grote ui - 4 eieren - 5 plakjes deeg voor hartige taart  - (of bladerdeeg voor quiche) - 200 gr. spekreepjes - 200 gr. crème fraîche - 100 ml. slagroom - 100 gr. oude kaas (geraspt) - peper en zout - boter om in te vetten Verwarm de oven vast voor op 160 graden en vet vast een quiche- of springvorm in met boter. Zet ook vast een koekenpan op een laag vuurtje zodat deze goed warm wordt. Snijd de roosjes van de broccoli en halveer eventueel de grote roosjes, kook deze zo'n 5 minuten in zo weinig mogelijk water. Spoel direct af onder koud stromend water en laat de roosjes goed uitlekken in een vergiet. Snipper de ui lekker fijn en houd deze even apart. Bak de spekjes in de warme koekenpan zonder boter of olie toe te voegen, als het spekvet goed in de pan is te zien doe je er de gesnipperde ui bij en bak je deze goed glazig. Als de spekjes en ui goed zijn gebakken draai je het vuur uit en laat je deze in de pan voor later. Breek de vier eieren boven een kom en klop deze even goed door met een garde tot alles goed gemengd is. Doe nu de crème fraîche in de kom en roer alles nogmaals goed door tot je een mooi mengsel hebt. Voeg nu 100 ml. slagroom toe en ongeveer de helft van de geraspte kaas, nogmaals goed mengen en bestrooien met flink wat versgemalen peper. Haal de plakjes deeg uit de vriezer en laat deze zo'n 5 minuten ontdooien, niet langer omdat ze anders hard worden en gaan afbrokkelen. Bedek de bodem en randen van je ingevette quiche- of springvorm met het bladerdeeg en prik met een vork wat gaatjes in de bodem en aan de zijkanten. Doe de gebakken spekjes en ui in de quichevorm en spreid goed uit over de bodem, leg hierop de uitgelekte broccoliroosjes en verdeel deze over de spekjes en ui. Strooi er de andere helft van de geraspte kaas overheen en giet daar het eiermengsel overheen. Doe er nog wat versgemalen peper en een klein beetje zout overheen en klap de uitstekende randjes deeg naar binnen of snijd deze voorzichtig los. Je doet de quiche nu 25 minuten in je voorverwarmde oven op 160 graden. Na 25 minuten haal je de quiche niet uit je oven maar zet je de kookwekker nog 10 minuten en verhoog je de oventemperatuur tot 220 graden. In die 10 minuten zal je oventemperatuur gaan stijgen van 160 naar 220 graden. Voor alle duidelijkheid: je wacht dus niet tot je oven 220 graden is om de quiche er dan nog 10 minuten in te zetten, de 10 minuten gaan meteen in op het moment dat je de hogere temperatuur instelt. Hou de laatste minuten even in de gaten of de bovenkant niet te hard verkleurt, bij sommige ovens gaat dit wat sneller dan bij andere en kan je de quiche er een paar minuten eerder uithalen. Door het gebruiken van de twee oventemperaturen is de buitenkant heerlijk krokant en de binnenkant net niet meer vloeibaar, heerlijk!  Variaties Je kan oneindig variëren met deze quiche door bijvoorbeeld de spekreepjes te vervangen door plakjes brie, fijngesneden preiringetjes mee te bakken met de ui, pijnboompitjes of fijngehakte walnoot over de bovenkant te strooien en ga zo maar door. Broccoli quiche De Griekse yoghurt - 16 eetl Griekse yoghurt (1 emmertje ) - 2 rijpe bananen - 8 eetl honing - 2 flinke handen walnoten - 1 eetl citroensap - 4 blaadjes munt - 4 glaasjes Hak de noten grof en snijd de banaan in de lengte doormidden en dan in plakjes, meng de banaan met een beetje citroensap (werkt tegen verkleuring). Doe vervolgens in elk glaasje 2 eetl yoghurt dan wat plakjes banaan, wat walnoten en 1 eetl honing, dan weer 2 eetl yoghurt weer banaan en weer walnoten en 1 eetl honing erop. Het oog wil ook wat, tot slot maak je het af met een blaadje munt. (Let op! Gebruik ongeveer 1/2 banaan per glaasje en verdeel de noten ook goed over de glaasjes) Eet smakelijk! Google Salade Caprese en er komen talloze recepten tevoorschijn. Heel simpel: Mini Mozzarella, tomaatjes Sun Gold en Rood Mormel en verse pesto. Niet uit een potje doen want dat is echt niet lekker. Verse pesto koop je bij AH.  Salade Caprese
achterdevuurlijn